För att få ut mesta möjliga nytta av din presentreklam är det en bra idé att anpassa den efter mottagaren. Om du till exempel ska skicka ut presentreklam till ett gym är det kanske inte så lämpligt att skicka en korg med godis. Det är bättre att välja att skicka vattenflaskor eller handdukar. På det sättet blir presentreklamen användbar, och den som får ta emot den kommer att känna att det är genomtänkt och personlig. Din kund kommer att känna sig sedd och uppskatta att du har tänkt till för att hitta en present som passar just rätt. På det sättet kommer din presentreklam att få större effekt.

Hur ska du då tänka när du väljer produkter för din presentreklam? Hur vet du vad din kund är intresserad av och vad de skulle uppskatta att få i present? Här handlar det om att bygga upp en relation till kunden, det vill säga att lära känna denna. Du kan börja genom att ställa dig följande frågor:

  • Är din kund ett företag eller en privatperson?
  • Om din kund är ett företag, vad arbetar de med?
  • Om din kund är en privatperson, vad är hon eller han intresserad av?

Den första frågan är i de flesta fall lätt att besvara. För de andra två frågorna kan det krävas lite mer tankeverksamhet. Om dina kunder är andra företag är det en bra idé att utgå från deras verksamhet när du väljer presentreklam. Om kunden till exempel är en bilverkstad kan du kanske ge bort isskrapor. På det sättet blir presentreklamen användbar för mottagaren. Om dina kunder istället är privatpersoner bör du fråga dig vad de skulle kunna tänkas vara intresserade av. Här har du redan en viktig ledtråd, nämligen att de handlar av dig. Om du exempelvis driver en friluftsbutik bör dina kunder vara intresserade av just friluftsliv, och därför uppskatta presentreklam med det temat.